Kerstavond.

1 Timoteüs 6:6


Het is kerstavond.

               Voor de meeste mensen klinkt dat vreemd. De onuitgesproken vraag beantwoord ik dan met dat mijn familie en ik Koptisch christenen zijn. Meestal is de volgende vraag dan iets in de trant van, "wat betekent dat?", waarop ik dan reageer met dat "Kopt" letterlijk vertaalt naar "Egyptenaar" en dat wij dus Egyptische christenen zijn met een andere jaartelling. Zo vertel ik iets meer over mijn geloof en leren zij weer iets nieuws.

               Daarstraks dacht ik hier eens over na. Mijn favoriete antwoord op de vraag "wat betekent dat?" zou zijn, "dat ik van God en Jezus hou en zij van mij". Wellicht klinkt dat in vele oren te extreem, maar dat is wat het inhoudt. Zo simpel is het.

Soms komen daar dan ook de onuitgesproken vragen bij zoals, "je bent ziek, maar gelooft wel". Alsof die twee dingen niet samen zouden kunnen gaan. Net alsof je alleen zou kunnen geloven in goede tijden, omdat je dan alles zou hebben dat het leven "goed" maakt, alsof geloof iets is zoals een geest in een fles of een Ierse kabouter. Wens en jij zult alles krijgen wat jij wilt, of zo. Of de negatieve gedachten dat God slechts een houvast is omdat het slecht gaat.

               Maar het ding is, mijn leven is goed. Het zou beter kunnen, het zou slechter kunnen, maar ik ben oké. Zoals de dingen nu gaan ben ik content en kan ik het dragen. De wetenschap dat ik dat niet alleen hoef te doen, dankzij mijn geloof, maar ook dankzij mijn familie en vrienden, maakt dat beter dan ik wensen kan.

Psalm 37:4

En dat brengt mij bij het volgende. Een paar weken terug las ik een interessant artikel, over een goede voornemen voor het nieuwe jaar.

               Goed, nu zou ik geen voornemens meer maken, omdat er altijd weer een teleurstelling volgt wanneer het volhouden niet helemaal goed lukt, maar voor deze maak ik een kleine uitzondering. Niets nieuws kopen, tenzij nodig.

               Mocht er iemand jarig zijn is het natuurlijk nodig om een leuk cadeau te geven, maar ik heb bijvoorbeeld zoveel boeken gekocht die ik nog moet gaan lezen. Dus zo wordt het hopelijk leuker om cadeaus uit te zoeken voor geliefden en lees ik ook nog eens wat. Net zoals dat ik kleren heb liggen die ik amper of zelfs helemaal niet heb gedragen, allemaal onder het mom van "voor later, als ik beter ben".

               Acceptatie, minimalisme en rust worden hopelijk de belangrijke woorden in 2020.

Jullie allen wens ik eveneens een fantastisch 2020, maar ook een schitterend nieuw decennia. Maak er iets moois van.

               Wel, en natuurlijk een fijne kerstavond en een mooie Kerstmis. Veel liefs!

Psalm 20:4

Reactie schrijven

Commentaren: 0